Complete restoration and renovation of turn-of-the-century villa, Mount Victoria

Master Builders House of the Year 2013 Awards

This property was awarded the following awards in the Registered Master Builders House of the Year for 2013:

               House of the Year 2013 Gold Reserve Award     National Supreme Winner 2013      National Winner 2013

 

   Lifestyle Award Winner 2013  Gold Award Winner 2013  Local Category Winner 2013  Local Supreme Winnter 2013

 

The completed home has new double garaging underneath with lift access from the basement to the top floors.

During excavationExtensive landscaping over three levels was completed in the backyard at the beginning of the project. During this time temporary work to hold the existing house 7 meters in the air and underpin the neighbours property was completed.

In addition to the basement, level one was also excavated to accommodate two new bedrooms, study, laundry, bathroom and grand entrance foyer.

Level two was completely rebuilt (including a new roof) to include an open plan kitchen, lounge and dining area with views back over the city. This top level also has a TV room and master bedroom with ensuite and walk-in wardrobe.

The new 350m2 home was completely re-clad in rusticated weatherboards and new double-glazed alti  joinery fitted with huge effort put into ensuring the home was restored to its traditional look.

The home is eco-friendly with: solar water heating, a 3000 litre water tank for collecting rain water to supply all garden irrigation and natural wool insulation throughout.